3.04.2017

Faraones / Faraonas (Cleopatra)



Febrer. Carnaval. Entro en una botiga i les dependentes van disfressades de Cleòpatra, però, a l’estil Elisabeth Taylor, maquillades amb una ratlla molt negra i una ombra d’ulls molt blava. La marca Liz perviu (des de 1963!). Feia falta tota una estrella de Hollywood per posar-se en la pell d’aquesta gran dama d’Egipte lidiant amb un Marc Antoni encarnat pel seu Richard Burton. Mites sobre mites.
 
Poques faraones són recordades. Nefertiti? Hatshepsut? Cleòpatra ens sembla única, però n’hi va haver moltes, ja que el nom era molt habitual en la seva dinastia, la Ptolemaica. Ella va ser la Cleòpatra VII (i última). Quan més de dos segles abans Alexandre el Gran va conquerir Egipte, va fundar una capital nova amb el seu nom, Alexandria, a la zona delta, de cara al Mediterrani. Un dels seus generals, Ptolomeu, seria el primer de la saga grega que governaria el país del Nil des d’aquesta ciutat marmòria i cosmopolita.  Des del mar es divisava de lluny gràcies a una alta torre construïda sobre l’illeta de Faros, el Far d’Alexandria, una de les set meravelles del món. D’aquí vindrà el nom de far en les llengües romàniques.  I per descomptat, tenia la cèlebre biblioteca que acumulava documentació de mig món (recordem la pel·lícula “Hipàtia”). Cleòpatra es va criar en un ambient de riquesa cultural. Havia rebut educació hel·lenística, era poliglota, i la primera de la seva estirp que dominava egipci, la llengua del poble.

Shakespeare va immortalitzar la imatge de gran seductora que desperta passions insaciables i per això sotmet a homes de la talla de Juli Cèsar o Marc Antoni. En el món de l’art ha estat especialment tractada la seva mort envoltada de misteri. La llegenda diu que per evitar desfilar per Roma esclavitzada -com a trofeu de la victòria d’Octavi-  es va suïcidar amb el verí d’una serp. La imatge d’un nuu femení subjectant una serp a l’alçada del pit la trobareu a moltes obres del XVI i XVII. Però al XIX, el gust pel drama, les passions, l’exotisme i la mort genera escenes més pomposes, i l’astuta Cleòpatra, que va enganyar el seu enemic fins al darrer moment fent-se portar un cistell ple de figues amb la serp (un àspid) camuflada, és una perfecta femme fatale. El moment congelat en el quadre de Rixens desplega el que descriu Plutarc. La dama es mor havent desafiat l’adversari. La cistella és a terra. Una de les serventes jau als seus peus i l’altra li està col·locant la diadema. Important aquest detall. La corona dels faraons sempre tenia gravada una cobra aixecada, el Uraeus d’or, símbol de la reialesa, del sol, protegia del mal i emanava flames. Es situa en el mateix lloc que els hindús localitzen el tercer ull, el de la clarividència, allà on la serp kundalini arribarà ascendint des dels xacres inferiors. La serp, animal dotat de magnetisme en totes les cultures.

Si Cleòpatra era guapa o no, tenia el nas gran o petit, va tenir un o mil amants, és insignificant. Va ser una governant digna de passar a la posteritat. Per als romans era una egípcia, per als egipcis era una grega. Dona i estrangera, ho tenia difícil. La llàstima és que això encara no ha canviat. I com a mostra, Trump. Ha desbancat la dona (Hillary) i l’estranger (Obama). Ara veurem el que ens espera. Perquè ens afectarà a tots. I els americans no són com els romans, ja ens agradaria. Aqüeductes, o murs?

Publicat: Diumenge 19 de febrer
Secció: Des del Laberint
Suplement Cultura
Diari ELPUNTAVUI


Faraonas

Febrero. Carnaval. Entro en una tienda y las dependientas van disfrazadas de Cleopatra, pero, al estilo Elisabeth Taylor, maquilladas con una línea muy negra y una sombra de ojos muy azul. La marca Liz pervive (desde 1963!). Hacía falta toda una estrella de Hollywood para ponerse en la piel de esta gran dama de Egipto lidiando con un Marco Antonio encarnado por su Richard Burton. Mitos sobre mitos. 

Pocas faraonas son recordadas. ¿Nefertiti? ¿Hatshepsut? Cleopatra nos parece única, pero hubo muchas, puesto que el nombre era muy habitual en su dinastía, la Ptolemaica. Ella fue Cleopatra VII (y última). Cuando más de dos siglos antes Alejandro Magno conquistó Egipto, fundó una capital nueva con su nombre, Alejandría, de cara al Mediterráneo. Uno de sus generales, Ptolomeo, sería el primero de la saga griega que gobernaría el país del Nilo desde esta ciudad marmórea y cosmopolita. Desde el mar se divisaba de lejos gracias a una alta torre construida sobre el islote de Faros, el Faro de Alejandría, una de las siete maravillas del mundo. De aquí vendrá el nombre de faro en las lenguas románicas. Y por supuesto, tenía la célebre biblioteca que acumulaba documentación de medio mundo (recordemos la película “Hipatia”). Cleopatra se crió en un ambiente de riqueza cultural. Había recibido educación helenística, era políglota, y la primera de su estirpe que dominaba egipcio, la lengua del pueblo. 

Shakespeare inmortalizó la imagen de gran seductora que despierta pasiones insaciables y por eso somete a hombres de la talla de Julio César o Marco Antonio. En el mundo del arte ha sido especialmente tratada su muerte rodeada de misterio. La leyenda dice que para evitar desfilar por Roma esclavizada -como trofeo de la victoria de Octavio- se suicidó con el veneno de una serpiente. La imagen de un desnudo femenino sujetando una serpiente a la altura del pecho la encontraréis en muchas obras del XVI y XVII. Pero en el XIX, el gusto por el drama, las pasiones, el exotismo y la muerte genera escenas más pomposas, y la astuta Cleopatra, que engañó a su enemigo hasta el último momento haciéndose traer un cesto lleno de higos con la serpiente (un áspid) camuflada, es una perfecta femme fatale. El momento congelado en el cuadro de Rixens muestra lo que describe Plutarco. La dama se muere habiendo desafiado el adversario. La cesta está en el suelo. Una de las criadas yace a sus pies y la otra le está colocando la diadema. Importante este detalle. La corona de los faraones siempre tenía grabada una cobra levantada, el Uraeus de oro, símbolo de la realeza, del sol, protegía del mal y emanaba llamas. Se sitúa en el mismo lugar donde los hindúes localizan el tercer ojo, el de la clarividencia, allá donde la serpiente kundalini llegará ascendiendo desde los chacras inferiores. La serpiente, animal dotado de magnetismo en todas las culturas. 

Si Cleopatra era guapa o no, tenía la nariz grande o pequeña, tuvo uno o mil amantes, es insignificante. Fue una gobernante digna de pasar a la posteridad. Para los romanos era una egipcia, para los egipcios era una griega. Mujer y extranjera, lo tenía difícil. La lástima es que esto encara no ha cambiado. Y como muestra, Trump. Ha desbancado a la mujer (Hillary) y al extranjero (Obama). Ahora veremos lo que nos espera. Porque nos afectará a todos. Y los americanos no son como los romanos, ya nos gustaría. ¿Acueductos, o muros?