8.02.2016

Amazones ferides / Amazonas heridas

Amazona Ferida, Franz Von Stuck, 1903
Estiu. Calor. Ens traiem roba, surten els tatuatges, estesos, molt estesos, pels cossos, les platges, els carrers de les ciutats. A què respon?, em pregunto. I no és que es tracti d'una tendència estrictament actual, ha existit tradicionalment en cultures molt distants. Igual que s'han exercit mutilacions o manipulacions en certes parts del cos. Embenar els peus per evitar que creixin (Xina), allargar colls amb cercles de metall (Tailàndia)... Arracades, orificis, marques... En podríem trobar a tots els continents. La pregunta és: quin sentit se li dóna? 

 A la Grècia clàssica una A-mazon era una “sense pit” (com a-pàtic, sense pathos) ja que, segons la llegenda, aquestes dones guerreres se'l comprimien (o cremaven) per poder exercir millor el tir amb arc. Les amazones eren un poble llunyà que encarnava l'element bàrbar, però en aquest cas, en femení. Es distribuïen en tres tribus en una àrea geogràfica imprecisa al voltant del Mar Negre. Només volien els homes per procrear i criaven exclusivament les filles. Eren governades sempre per una reina i retien culte a Àrtemis, deessa lunar paradigma de vida salvatge. Un autèntic matriarcat (viril) amb els rols completament invertits en relació amb una societat com la grega, on la dona era sotmesa a pares o marits i relegada a tasques domèstiques silencioses. 

 El prototip de senyora forta, lliure i batalladora provocava tanta admiració com recel, per això va perdurar el mite durant molts segles. Considerades iguals als barons, constituïen un enemic temible i les seves líders es van enfrontar als grans herois de l'Antiguitat encara que sempre van ser derrotades. Pentesilea, distingida per nombroses gestes a la guerra de Troia, sucumbeix a mans d'Aquil·les, que la va ferir en el pit dret (i es va enamorar d'ella tenint-la morta als braços). Hipòlita serà la protagonista del novè treball d'Hèracles (Hèrcules), que consistirà a prendre-li el cinturó d'or cedit per Ares (Mart), el déu de la guerra –pare mític de totes les amazones–. Manllevant-li el cinyell la desposseïa simbòlicament de la sobirania alhora que de la seva feminitat, ja que per tradició la nit de noces el primer que es feia era deslligar el cinturó de la núvia. Un altre heroi rellevant, Teseu (el del Minotaure), es casarà amb la reina Antíop. Aquesta unió provocarà l'atac d'un exèrcit d'amazones sobre la ciutat d'Atenes en una gran batalla que ha donat moltes imatges del que s'anomena amazonomàquia que, igual que les titanomàquies, les gegantomàquies i les centauromàquies, omplen els frisos de molts temples (entre altres el gran Partenó d'Atenes). Lluites, en el fons, de la civilització grega contra la barbàrie. 

 En el quadre de l'alemany Franz von Stuck podem veure un centaure tibant l'arc per sobre del gran escut vermell intens amb el qual es protegeix l'amazona ferida, protagonista en primer pla. La sang regalima del pit dret, que era el que, segons les fonts, s'amputava per lluitar millor, deixant l'esquerre per a la lactància. Però, malgrat la fortalesa, el coratge, l'empenta... aquí hi ha el punt dèbil. Més o menys com ara, que entre la lluita diària i la criança, les renúncies de les dones modernes són constants i les fan sagnar en forma d'angoixa i depressió, instal·lant-les en una sensació de derrota permanent. No arriben a tot. Amazonomàquies del segle XXI.

Publicat juliol de 2016
Secció Des del laberint
Suplement Cultures
Diari El Punt Avui

Amazonas heridas
Verano. Calor. Nos sacamos ropa, salen los tatuajes, extendidos, muy extendidos, por los cuerpos, las playas, las calles de las ciudades. ¿A qué responde?, me pregunto. Y no es que se trate de una tendencia estrictamente actual, ha existido tradicionalmente en culturas muy distantes. Igual que se han ejercido mutilaciones o manipulaciones en ciertas partes del cuerpo. Vendar los pies para evitar que crezcan (China), alargar cuellos con círculos de metal (Tailandia)... Pendientes, orificios, marcas... podríamos encontrar en todos los continentes. La pregunta es: ¿qué sentido se le da?

En la Grecia clásica una A-mazon era una “sin pecho” (como a-pático, sin pathos) puesto que, según la leyenda, estas mujeres guerreras se lo comprimían (o quemaban) para poder ejercer mejor el tiro con arco. Las amazonas eran un pueblo lejano que encarnaba el elemento bárbaro, pero en este caso, en femenino. Se distribuían en tres tribus en un área geográfica imprecisa alrededor del Mar Negro. Sólo querían a los hombres para procrear y criaban exclusivamente a las hijas. Eran gobernadas siempre por una reina y rendían culto a Ártemis, diosa lunar paradigma de vida salvaje. Un auténtico matriarcado (viril) con los roles completamente invertidos en relación con una sociedad como la griega, donde la mujer era sometida a padres o maridos y relegada a tareas domésticas silenciosas.

El prototipo de señora fuerte, libre y batalladora provocaba tanta admiración como recelo, por eso perduró el mito durante muchos siglos. Consideradas iguales a los barones, constituían un enemigo temible y sus líderes se enfrentaron a los grandes héroes de la Antigüedad aunque siempre fueron derrotadas. Pentesilea, distinguida por numerosas gestas a la guerra de Troya, sucumbe a manos de Aquiles, que la hirió en el pecho derecho (y se enamoró de ella teniéndola muerta a los brazos). Hipólita será la protagonista del noveno trabajo de Heracles (Hércules), que consistirá en tomarle el cinturón de oro cedido por Ares (Marte), el dios de la guerra –padre mítico de todas las amazonas–. Quitándole el cinturón la desposeía simbólicamente de la soberanía a la vez que de su feminidad, puesto que, por tradición, la noche de boda lo primero que se hacía era desatar el cinturón de la novia. Otro héroe relevante, Teseo (el del Minotauro), se casará con la reina Antíope. Esta unión provocará el ataque de un ejército de amazonas sobre la ciudad de Atenas en una gran batalla que ha dado muchas imágenes de lo que se denomina amazonoaquia que, igual que las titanomaquias, las gigantomaquias y las centauromaquias, llenan los frisos de muchos templos (entre otros el gran Partenón de Atenas). Luchas, en el fondo, de la civilización griega contra la barbarie.


En el cuadro del alemán Franz von Stuck podemos ver un centauro tensando el arco por encima del gran escudo rojo intenso con el cual se protege la amazona herida, protagonista en primer plano. La sangre se derrama por el pecho derecho, que era el que, según las fuentes, se amputaba para luchar mejor, dejando el izquierdo para la lactancia. Pero, a pesar de la fortaleza, el coraje, el empeño... aquí es dónde está el punto débil. Más o menos como ahora, que entre la lucha diaria y la crianza, las renuncias de las mujeres modernas son constantes y las hacen sangrar en forma de angustia y depresión, instalándolas en una sensación de derrota permanente. No llegan a todo. Amazonomaquias del siglo XXI.


Publicado en julio de 2016
Sección "Desde el laberinto"
Suplemento "Cultures"
Periódico: El Punt Avui