8.02.2016

Seduccions perilloses / Seducciones peligrosas (Circe)

Circe, Wright Baker, c.1889
Més campanyes electorals. Estem esgotats (i decebuts?). Per animar-ho, aniria bé que al Congrés entrés una Circe, que amb un toc de vara convertia les persones en animals, cadascú segons la tendència del seu caràcter i naturalesa. Seria interessant transformar-ho en un circ autèntic, perquè llavors es recuperarien les accions instintives, aflorarien les veritats i sortiríem de la cosa políticament correcta, que ja no hi ha qui l'aguanti. 

Segons explica Homer, els homes d'Ulisses van trobar el palau de Circe en un fondal a l'illa d'Eea. Era una construcció luxosa per on rondaven lleons i llops, forasters que ella havia embruixat amb els seus beuratges. Així la veiem en el quadre del britànic Wright Barker, amb el tors nu, dominant aquestes feres que l'envolten en un pati de marbre amb flors vermelles escampades pels graons. No són bèsties qualssevol. El lleó és un felí solar, emblema de poder, força i noblesa. El trobareu custodiant les entrades de ciutats i fortaleses antigues, com la porta dels lleons de Micenes, la d'Ishtar a la mítica Babilònia (avui al Museu de Pèrgam a Berlín) i l'accés al Palau de Persèpolis. 

El llop, en canvi, és un habitant d'altres latituds. Els seus ulls veuen a través de la nit i udola amb la lluna. La literatura ens ha deixat rastres d'homes llop, de llops esteparis (Hermann Hesse)... Una lloba nodrirà Ròmul i Rem, fundadors de Roma. I ara, en la simbologia moderna –de les sèries de televisió– s'associa el lleó a la casa Lannister i el llop a la casa Stark de Joc de Trons. Circe la coneixem com a un dels personatges femenins de l' Odissea . Encarna la seductora com a iniciadora (com Shamhat a l'epopeia Gilgamesh) i conduirà l'heroi més enllà dels seus límits. 

Circe és germana de Pasífae, està emparentada amb Medea i alguns apunten que també amb Hècate, deessa lunar que domina els creuaments de camins. Tota una saga de dones amb personalitat, envoltades de misteri per la màgia que podien exercir sobre els humans. Els homes d'Odisseu que van visitar-la van ser convertits en porcs, cosa que als nostres ulls podria resultar una vexació però hem de tenir en compte que en l'antiguitat clàssica el porc era venerat i molts rituals –tan importants com els Misteris d'Eleusis– oferien porcs en sacrifici per l'alt valor que se li atribuïa. 

Per desfer el sortilegi i recuperar la forma humana dels seus companys, Ulisses va rebre l'ajut d'Hermes, que li va proporcionar una planta de flors blanques anomenada moli, per tal que la poció de la maga no causés cap efecte sobre ell. Quants de nosaltres no voldríem una versió de moli per evitar que les coses tòxiques ens afectessin! Amb l'antídot no el podrà sotmetre. Està davant d'un igual. S'han trobat la part femenina que alça la vara de la transformació i la part masculina que esgrimeix l'espasa de la perspicàcia. I s'uneixen, és clar. Durant un any. Els tripulants retornaran de l'encanteri més joves, més guapos i més alts, en definitiva, millorats, que és el que acostuma a passar després de les proves iniciàtiques. 

En aquest sentit alguna transformació a fons (i de fons) en els escenaris polítics seria vital. De la mateixa manera que quan ens anuncien que hi ha una espècie animal en perill d'extinció sabem la pèrdua que suposa per a tots, eliminar la plaga de la corrupció i de la demagògia seria un gran guany, també per a tots.

Mireia Rosich
Secció: Des del Laberint
Suplement "Cultura"
Diari El Punt Avui
19 de juny de 2016


Seducciones peligrosas
Más campañas electorales. Estamos agotados (¿y decepcionados?). Para animarlo, iría bien que en el Congreso entrase una Circe, que con un toque de vara convertía las personas en animales, cada cual según la tendencia de su carácter y naturaleza. Sería interesante transformarlo en un circo auténtico, porque entonces se recuperarían las acciones instintivas, aflorarían las verdades y saldríamos de lo políticamente correcto, que ya no hay quién la aguante.

Según explica Homero, los hombres de Ulises encontraron el palacio de Circe en un valle en la isla de Eea. Era una construcción lujosa por donde rondaban leones y lobos, forasteros que ella había embrujado con sus brebajes. Así la vemos en el cuadro del británico Wright Barker, con el torso desnudo, dominando estas fieras que lo rodean en un patio de mármol con flores rojas dispersas por los escalones. No son bestias cualesquiera. El león es un felino solar, emblema de poder, fuerza y nobleza. Lo encontraréis custodiando las entradas de ciudades y fortalezas antiguas, como la puerta de los leones de Micenas, la de Ishtar en la mítica Babilonia (hoy en el Museo de Pérgamo de Berlín) o el acceso al Palacio de Persépolis.

El lobo, en cambio, es un habitante otras latitudes. Sus ojos ven a través de la noche y aúlla con la luna. La literatura nos ha dejado rastros de hombres lobo, de lobos esteparios (Hermann Hesse)... Una loba nutrirá Rómulo y Remo, fundadores de Roma. Y ahora, en la simbología moderna –de las series de televisión– se asocia el león a la casa Lannister y el lobo en la casa Stark en Juego de Truenos.

Circe la conocemos como uno de los personajes femeninos de la Odisea. Encarna la seductora como iniciadora (como Shamhat en la epopeya Gilgamesh) y conducirá el héroe más allá de sus límites. Circe es hermana de Pasífae, está emparentada con Medea y algunos apuntan que también con Hécate, diosa lunar que domina los cruces de caminos. Toda una saga de mujeres con personalidad, rodeadas de misterio por la magia que podían ejercer sobre los humanos. Los hombres de Odiseo que la visitaron fueron convertidos en cerdos, cosa que a nuestros ojos podría resultar una vejación pero tenemos que tener en cuenta que en la antigüedad clásica el cerdo era venerado y muchos rituales –tan importantes como los Misterios de Eleusis– ofrecían cerdos en sacrificio por el alto valor que se le atribuía.

Para deshacer el sortilegio y recuperar la forma humana de sus compañeros, Ulises recibió la ayuda de Hermes, que le proporcionó una planta de flores blancas llamada moli, para que la poción de la maga no causara ningún efecto sobre él. Cuántos de nosotros no querríamos una versión de moli para evitar que las cosas tóxicas nos afectaran! Con el antídoto no lo podrá someter. Está ante un igual. Se han encontrado la parte femenina que levanta la vara de la transformación y la parte masculina que esgrime la espada de la perspicacia. Y se unen, está claro. Durante un año. Los tripulantes regresarán del hechizo más jóvenes, más guapos y más altos, en definitiva, mejorados, que es el que acostumbra a pasar después de las pruebas iniciáticas.


En este sentido, alguna transformación a fondo (y de fondo) en los escenarios políticos sería vital. Del mismo modo que cuando nos anuncian que hay una especie animal en peligro de extinción sabemos la pérdida que supone para todos, eliminar la plaga de la corrupción y de la demagogia sería una gran ganancia, también para todos.
Mireia Rosich
Sección: "Desde el Laberinto"
Suplemento  "Cultura"
 Periódico: El Punt Avui
19 de juny de 2016