12.01.2011

Berthe Morisot al Thyssen

Morisot i Cassat són dos noms que comencen a fer visible la petjada femenina a la història de l'art. Em trobo aquesta mostra, petita, a les sales subterrànies del Thyssen. Formada sobretot per les obres del Marmottan. M'agrada veure la nostra admirada Berthe en fotos per aproximar-me més a la persona de carn i ossos, no tan idealitzada pels retrats dels seus amics.


No li coneixia els pastels, que tenen molta vibració. Tot i que té una tècnica bona, combina colors a base de taques, un autèntica impressionista, m'agrada quan els temes que toca no són tan acaramelats, amb tanta nena de color rosa. Hi ha obres de Renoir, Monet i altres acompanyant la Berthe. I un sol gravadet, molt petit, fantàstic, un aiguafort.

Havia de comprar el catàleg a una amiga i sembla que vaig badar. Sorry!

De la web:
La exposición Berthe Morisot. La pintora impresionista, que presenta una selección de obras, en su mayor parte pertenecientes al Musée Marmottan Monet de París, es la primera monográfica que se le dedica en España. Tanto la delicadeza del paisaje, que le enseñó Corot, como la maestría de sus retratos, que aprendió de Manet, o la representación impresionista de jardines, escenas rurales e interiores domésticos, permiten conocer los aspectos más destacados de su obra pictórica. Con una pintura introspectiva, incluso melancólica, de trazos rápidos, que a veces adquieren la ligereza de la acuarela, Morisot nos introduce de lleno en su propia intimidad, en la delicada exploración de la femineidad. La representación del mundo íntimo femenino fue un asunto tan permanente en su obra que el escritor Paul Valé:ry afirmaba que su pintura podría considerarse «el diario de una mujer expresado a través del color y el dibujo».