6.12.2011

En honor al cogombre

Una amiga meva, que és nutricionista professional, ens va passar un mail recordant les propietats del cogombre després de tot aquest merder causat amb les acusacions des d'Alemanya cap al cogombre andalús com a portador de l'E-coli. I crec que se li ha de fer honor al pobre cogombre. Enganxo les paraules de la meva amiga:


Vull fer honor al cogombre, ja que els alemanys ens l'han tirat per terra, així que us en ressaltaré les seves virtuts:
És una hortalissa de naturalesa freda, això vol dir que és una de les hortalisses més refrescants de l'estiu, amb només 15 caloríes por 100 g i un 97 % és aigua. Aporta potassi, un mineral diurètic que ens ajuda a eliminar líquids, conté vitamina C, que és un gran transportador i eliminador de toxines, vitamina K, que és antihemorràgica per la capacitat de coagulació de la sang i promou la formació òssia, i fibra alimentària, per tant ajuda al trànsit intestinal. El cogombre conté, a més, beta-sitosterol, una substància antiinflamatoria i hipoglucemiante que a més a més de calmar el dolor, ajuda a mantenir els nivells de glucosa en sang i també reforça el sistema inmunològic. És un aliment beneficiós per la salut cardiovascular si es menja amb la pell, rica en esterols vegetals que redueixen el colesterol. És un bon laxant i fàcil de digerir. I s'ha comprobat que el cogombre ajuda a dissoldre l'àcid úric, el qual pot produir càlculs als ronyons i a la vesícula biliar, per tant convé prendre'n si es fa exercici intens i notes que la teva orina és molt groga, per hidratar-te, per evitar infeccions i complicacions. Si tenim problemes de pes pot ser el refrigeri perfecte per matar la gana sense que pesi a la bàscula. A més els grecs creien que el suc de cogombre augmentava la intel·ligència i la potència sexual, ves a saber per què jeje.... Així que us animo a menjar cogombre aquest estiu, amanides, sucs, còctels, etc...


Poso receptes:
Suc (que venia en el mateix mail): cogombre, tarronges, menta i gel tot triturat amb una batedora, fresquíssim i deliciós.
Gaspatxo de remolatxa: una remolatxa cuita, un cogombre, una poma, una tija d'api, tot passat per la batedora. Queda de color rosa morat intens. Boníssim.
Altres diuen que barrejat amb ginebra està molt bo també.