1.21.2012

Manjushri, i el discerniment

Tradueixo cites de: Paul Harrison's Manjushri and the Cult of the Celestial Bodhisattvas

Manjushri és un Bodhisattva associat amb Vairochana (tibetà: nangpar nangdze) el de la posició més alta, el Buda resplendent, que és com el sol a la glòria en el seu zenit. Famós pels estudis de la paraula escrita. Manjushri és un bodhisattva històric, i una emanació de Vairochana, ("Berotsana," Tibet: nangpar nangdze, Jap:. Dainichi Nyorai) del Buda primordial blanc que es compara amb el sol que és la seva naturalesa "a tot arreu- impregna tot"

Ell es manifesta com un bodhisattva per induïr a la recerca de l'interior: el buit, el lliure albir, i la naturalesa del jo.

El seu propòsit era conduir als éssers en una investigació sobre la veritable naturalesa de la realitat. Es representa amb dos atributs que mostren les dues eines essencials per a la recerca: a la mà dreta empunya l'espasa de doble tall de la lògica o la discriminació analítica, i a l'esquerra, el Sutra Prajnaparamita, el text de l'ensenyament sobre el buit. Aquest ensenyament és fonamental per a totes les formes de budisme i per aquesta raó sovint és anomenat "Mare de Tots els Budes." Reposa en el lotus de la compassió.

L' espasa de la saviesa discriminativa es bolca amb les flames per demostrar que trenca tota noció de la dualitat. Es pot tallar la il · lusió, l'aversió i el desig, per revelar la comprensió, l'equanimitat i compassió. De vegades se'l representa amb les mans fent el gest de l'ensenyament en el nivell del seu cor. Sovint el veiem amb un doble joc de braços, que combina les qualitats internes i externes.