11.29.2011

Rizal i Luna, dos noms filipins

El passat mes de novembre es va inaugurar a la Biblioteca Nacional de Madrid, situada al Paseo de Recoletos, una exposició que portava el títol “Entre España y Filipinas: José Rizal, escritor“.

El Museu Balaguer hi va participar amb el préstec de l’únic quadre de l’exposició, un oli realitzat per l’artista també filipí Juan Luna Novicio. Juan Luna va fer donació al Museu de varis quadres, alguns de grans dimensions, com a mostra d’agraïment vers el seu protector Don Víctor Balaguer que havia maldat per propulsar la seva carrera durant els inicis .

L’oli sobre tela que es va prestar es titula “La Mestiza” i mostra l’escena d’una noia jove en un moment molt íntim a l’interior de la seva cambra recollint-se, o retocant-se, l’abundant cabell negre i lluint una indumentària molt pròpia del moment i de la classe social benestant de les illes.

En el catàleg publicat amb motiu de l’exposició hi ha un comentari crític on la comissària, María Dolores Elizalde, insisteix en la idea de l’alt nivell artístic dels pintors filipins d’aquella època. Tan alt com l’europeu.

Juan Luna té una biografia que es podria corrrespondre perfectament a la d’un personatge de novel·la simbolista del segle XIX. Va haver de sortir de França perseguit per la justícia arran d’un enfrontament en una lluita per amor i honor. En el camp professional va gaudir d’una excel·lent formació en diferents centres, inclosa l’Escola de Belles Arts de San Fernando a Madrid, i va guanyar vàries medalles en els concursos de Belles Arts que es celebraven cada any.

El Museu, curiosament, té en el seu fons dos quadres amb el mateix títol. La segona “Mestiza”, també representant una jove en el delicat moment d’abillar-se, està en aquest cas agafada d’esquena (una perspectiva que no s’entendria sense la irrupció de la fotografia al XIX) i li cobreix el cos únicament un drapejat ratllat. Està signada per un altre filipí, Félix Resurrección Hidalgo, també citat en el catàleg.

Víctor Balaguer, en el seu càrrec de ministre d’ultramar, va ser el principal instigador de l’exposició sobre Filipines, que es va celebrar el 1886-87 al Palacio de Cristal del Parque del Retiro de Madrid per fomentar els intercanvis entre la metròpoli, Espanya, i la colònia, Filipines. Arran d’aquella exposició, va poder tenir l’oportunitat d’incloure en les sales del seu museu de Vilanova, recent obert al públic, una nodrida col·lecció d’armes i etnologia filipina, i va rebre en donació quadres d’aquests artistes que havien participat en l’esdeveniment.