Sota el títol "India Moderna" s'ha inaugurat a l'IVAM (un Ivam modern), una exposició que aborda història, art i societat a l'Índia des de finals del segle XVIII fins a l'actualitat. Com diuen els organitzadors a la web: un recorregut pel passat "colonial" i el present "global
La Índia sempre m'ha semblat un país indesxifrable i alhora fascinant.
Repassem algunes dades:
- La presència britànica, anomenada Raj, no es va consolidar fins al motí de 1857.
- Al 1857 es va posar fi al domini de la Companyia Britànica de les Índies Orientals
- Els territoris van passar a dependre de l'imperi a través d'un virrei.
- 1947 fi de l'era del domini britànic. Naixement de dos noves nacions: l'Índia i el Pakistan. Emigració en massa d'hinduistes i musulmans als dos costats de la frontera i genocidi.
- Després de l'assassinat de Mahatma Gandhi el 1948, el primer ministre, Jawaharlal Nehru, va establir les bases d'un Estat nacional modern, política democràtica, i posició de no-alineament.
- L'art i l'espiritualitat de l'Índia començaven a atraure una nova generació de jóvens que, desencantats amb l'Occident, se sentien fascinats per la filosofia oriental. Després de "l'estiu de l'amor" a Califòrnia i els incidents del maig francés, el viatge a l'Índia es va convertir en un ritus iniciàtic que va comportar el coneixement del país, però també la "comercialització" de la seva cultura. Impacte de l'Orient en l'art i la cultura occidentals en camps com la literatura, el cinema i l'art psicodèlic.
- El 1975, la primera ministra Indira Gandhi declara l'estat d'emergència, censura la premsa i empresona els dissidents, intel·lectuals i activistes. L'estat d'excepció no s'aixeca fins l'any 1977.
- En l'actualitat, l'Índia és protagonista d'un creixement econòmic espectacular. S'ha inundat el país de béns de consum. En el camp de la tecnologia informàtica s'ha convertit en lídermundial.
LLàstima que no hi podem anar. Té molt bona pinta!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada