8.30.2012

L'enigma sobre l'Àngeles Santos

Hem pogut visitar l'exposició de l'Àngeles Santos al Museu de l'Empordà de la mà de la directora, Anna Capella, companya i amiga. Fa relativament poc va publicar un opuscle sobre l'Angelines, com diu ella. Aquesta pintora, que a mi, personalment, em sonava sobretot pel quadre de "El món" que està al Reina, va tenir una vida molt més enigmàtica de la que em pensava.  La relacionava amb la trupe de la Maruja Mallo, i sempre la poso en el calaix mental de les dones artistes del país (tan poques!)

Doncs resulta que aquesta noia de casa bona amb pocs anys despunta i comença a captar l'atenció dels intel·lectuals, és aplaudida per la crítica, agafa un estil molt propi i fa una arrencada molt potent, a punts tocant el surrealisme, a punts - per mi-  a la Lempicka, però després hi ha un episodi estrany, on no s'ha sabut esbrinar què passa, un forat, i després d'aquesta fractura, artísticament, ja no torna a ser mai la mateixa. Es casarà amb el Grau Sala i i tindrà un fill a Portbou mentre el marit és a París. Passen molts anys separats durant la postguerra. Una història molt estranya. I els seus quadres dels anys 50 cap amunt són molt amanerats.

Què li va passar a aquella jove promesa?. De l'època "bona" hi ha només un trentena de quadres localitzats. A l'exposició m'han agradat especialment l'autoretrat- que han triat per a la difusió- , el retrat de nena petita del MNAC, el de l'Empordà, que és de la sèrie de "El món", i també un del Reina amb uns nens petits (ella i el seu germà, suposadament). Però el més engimàtic el de la nena tapant-se la cara. A partir d'una reproducció a la premsa l'Anna ens ha ensenyat que el quadre era més gran i que l'havien tallat, li havien esborrat un personatge, una nena despullada. Tot tenia un punt de turment, de malson. Una biografia per investigar encara. Hi ha un catàleg del Casamartina que es va publicar arran d'una exposició a Valladolid, al Patio Herreriano, que sembla el més complert.

S'acaba aquesta setmana, sort que hi he estat a temps!

http://www.museuemporda.org/