11.01.2011

El llindar de la llibertat marroquina

Gràcies al pont he pogut llegir coses amb calma. Aquest llibre sobre la mirada d'una nena en el microcosmos de l'harem de la ciutat de Fez m'ha semblat brillant. Què és un harem en realitat? Un munt de reflexions per esbrinar la frontera. Sobre dones àrabs hem llegit moltes coses en els darrers anys, per curiositat, per solidaritat, per veure si entenem aquests murs que les ofeguen tant. I en aquest cas la inocència i els pensaments atropellats al cap d'una nena petita et conduien per aquest món dens de vàries famílies convivint en una casa amb pati, sense sortida permesa, a cavall entre les tradicions i les novetats que portaven els francesos primer, i els americans després. Tota l'esperança posada en les nenes de les noves generacions.

Enganxo unes notes biogràfiques de l'autora.
Fatima Mernisi
Biografia (WIKI)

Nascuda a la ciutat de Fes el 1940, va estudiar Ciències Polítiques i fou becada per la universitat de la Sorbona per a realitzar un doctorat a la universitat nord-americana de Brandeis.
És una de les intel·lectuals marroquines més conegudes a Europa. Historiadora, assagista i doctora en sociologia, destaca per la seva defensa dels drets de la dona i pels seus coneixements sobre l'Alcorà. Actualment és professora a la Universitat Mohamed V de Rabat.
Mernissi defensa en les seves obres un concepte humanista on les dones han d'assumir el seu paper lluitant amb la paraula, l'arma principal per a assolir la igualtat i fer la revolució. L'any 2003 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres, al costat de Susan Sontag, ambdues per haver desenvolupat una obra literària en diversos gèneres que, amb profunditat de pensament i qualitat estètica, aborda qüestions essencials del nostre temps des d'una perspectiva complementària en el diàleg de les cultures.
[modifica]Obres publicades

Al Jins Ka Handasa Ijtima'iya, Editions Le Fennec, Casablanca 1987
Le monde n'est pas un harem, Rev. edition, Albin Michel, 1991
Sultanes oubliées, Femmes chefs d'Etat en Islam, Albin Michel/ Editions Le Fennec, 1990
Le harem politique, Le prophète et les femmes, Albin Michel, 1987, Paperback 1992
La Peur-Modernité, Conflit Islam Démocratie, Albin Michel/ Editions Le Fennec, 1992
Nissa' 'Ala Ajnihati al-Hulmt, Editions Le Fennec, Casablanca, 1998
Les Aït-Débrouille, Editions Le Fennec, Casablanca 1997
Etes-vous vacciné contre le Harem?, Texte-Test pour les messieurs qui adorent les dames, Editions Le Fennec, Casablanca, 1998
Le Harem et l'Occident, Albin Michel, 2001
Les Sindbads marocains,Voyage dans le Maroc civique, Editions Marsam, Rabat, 2004