7.31.2011

All cremat d'aniversari

Es fregeixen els alls amb pell i una mica aixafadets amb força oli fins que queden pràcticament cremats. No molt, si es passa de cremat pot donar amargor.
S'afegeix el tomàquet i es sofregeix una mica, remenant amb els alls ja cremats.
S'afegeix la patata crua i es remena estona per impregnar-la bé amb l'oli i el tomàquets sofregit.
S'hi tira l'aigua (sola) bullint, fins cobrir la patata. S'hi afegeix sal al gust.
És millor posar poca aigua i anar-la afegint que tirar-ne molta de cop. El rap també farà la seva pròpia aigua.
Quan la patata està tova, retirem els alls cremats. Variarà segons la raça de patata la estona de cocció. S'hi posa més aigua si cal.
S'hi tira el rap cru (prèviament net i salat) i es deixa fer xup xup tapat.
El rap ha de ser ros. La tripa no dels blancs, els que tenen la part de la panxa negre i la cua més consistent. (El blanc es desfà).
Al cap d'una estona, quan el rap ja blanqueja, s'hi tira la closca neta i oberta.
Comproves si està bé de sal, i vas punxant per comprovar la cocció.
Si el deixes reposar queda més bo, s-espessa el suc.

(La closca: un cop comprada l'emboliques amb un drap ben apretatda perquè no s'obri i la poses a la nevera amb un platet sota per si fa suc. Al matí, mitja hota abans, en un bol hi poses aigua de l'aixeta freda i un bon grapat de sal. I elles soles es purguen. Després de mitja hora les escórres i les poses en una cassola que tingui tapadora amb una mica d'aigua. Ho poses al foc fortet perqu-e s-obrin amb poca aigua. Les que no s-hagin obert es comprov amanualment si a l-obrir porten sorra i s-aparten).