9.08.2010

Venite adoremus ha tornat

Ahir van retornar aquest quadre al Museu que ha format part d'una exposició temporal al Museu Picasso: "Picasso versus Rusiñol". Representa l'interior d'una capella de l'església del Pi de Barcelona, enderrocada durant la Guerra Civil ( l'actual està, diguem-ne, transformada). Va guanyar un primera medalla a l'Exposició de Belles Arts de 1896. Tècnicament sintetitza tot el que Mas i Fontdevila havia après fins aquell moment i tanca un cicle. El pintor té altres interiors d'església, un del 83-84 i un altra del 90, on es veu la diferència de la pinzelalda i més insistència en el dibuix, encara amb estil molt fortunyià. Aquesta és una obra plenament realista. Aconsegueix ambient físic i moral alhora, síntesi d'espai i sentiment, amb el gran Crist enmig. Figures de dol, expressió anotada en rostre i cos, flors marcides al peu del canelobre. Impressió i no dibuix, amb resultat d'una gran correció de formes. Colors venecians de Ticià en el vermell de l'escolanet. Record de Fortuny en les làmpades per crear espais. Accessoris i figures es complementen. No es prenen protagonisme els uns als altres. La llum daurada de les espelmes del sagrari és minsa i l'impacte ve de la nau i es reflecteix en la paret sota l'arc de mig punt. Molts detalls impressionistes. Amb la llum dona volum.


Arcadi Mas i Fontdevila. Pintor nascut a Barcelona el 1852 i mort a Sitges l'any 1934. Fou el primer alumne que obtingué la beca Fortuny , creada per l'Ajuntament de Barcelona per anar a estudiar a Itàlia: residí a Venècia, Roma, Nàpols i Capri. S'adscrigué a l'escola naturalista napolitana de Morelli. Féu una estada a Granada, descubrí Sitges, on s'adherí al nou estil luminista. Juntament amb Roig i Soler és el precursor de l'encontre de Rusiñol amb Sitges.


Al Museu tenim una altra obra, entrada molts anys després, que té en el fons un esbós d'aquest quadre. L'artista va aprofitar l'esbós per pintar-hi una figura femenina a sobre.


El Venite és propietat del MNAC i va entrar al Museu l'any 1953. Des de llavors età en dipòsit.